“Intuition is real. Vibes are real. Energy doesn’t lie. Tune in.”

Het is mijn omslagfoto van mijn linkedin en met nu enkele dagen in natuur geweest te zijn, zalig alleen en bij mezelf, de tijd te nemen om de voorbije maanden in diepte te evalueren, begrijp ik het (samen met nog wat andere quotes) nóg beter.
Mensen zeggen veel, mensen doen veel. Het mooiste wat je jezelf en anderen kan geven, is beseffen en zien dat er achter dat zeggen en doen veel verstopt wordt van wat er écht is. Het mooiste wat je kan doen is beseffen en zien welke energie je wél in je leven wenst te hebben en welke niet.

Bijvoorbeeld: Mensen gaan zich boven je plaatsen om zich beter te voelen. Of ze gaan zich klein maken en àlles voor je doen, zodat je hen die voorwaardelijke liefde in de plaats zou geven. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Besef en begrijp dat dit vaak onbewust gebeurt. Besef ook dat onbewust of niet, het niet wegneemt dat eenieder de individuele beslissing kan nemen om hier geen deel (meer) van uit te maken en zich hier dus NIET (meer) mee te verbinden.
Mijn advies: Leer energie voelen, lezen en begrijpen. Leer te zien welke energie er achter dit alles schuilt. En ja, ik weet het. Iedereen heeft een mooie kern van binnen. Het is datgene wat er rondhangt (o ja, dat kan nog een ander paar mouwen zijn) dat er écht toe doet. Daarnaast kan je inderdaad als excuus geven dat het voor mij ‘gemakkelijk’ is, omdat ik nu eenmaal zo sensitief ben en mensen mij nu eenmaal betalen om te voelen wat er écht bij hen speelt. Ja, dan ben je mooi op weg om je eigen zever te geloven om je weg te halen van dat wat je voelt dat werkelijk belangrijk is voor jou.

“Those who say they can and those who say they can’t are both usually right.” – Confucius

Dus JA! Ook jij kan dit! Iedereen kan zich hierop oefenen. Ik ben niet tot dit stadium van voelen gekomen en trouwens nog verder aan het groeien hierin door hele dagen niets te doen. Lang leve mijn met ogenblikken iets te harde, echter sterk discipline en doorzetting brengende opvoeding.
Heb je door mijn input over mijn opvoeding nu de kans gezien om jezelf te bejammeren omdat jij dat nooit gehad hebt? En dus een reden gevonden om er lekker van weg te gaan? Dan zeg ik je: “Get over it! Je bent sterker dan dit.” In essentie bepaalt jouw opvoeding NIET wie jij bent. Wat jij beslist er NU mee te doen wel. Ik vond het persoonlijk belangrijk hier aan te geven, omdat ik zoveel mogelijk dankbaarheid naar mijn ouders wens uit te sturen. Ik zou niet zijn wie ik nu ben zonder hen.

Terug naar de kern. De beslissing is geheel aan jou. Dus kies maar. Ga je dieper graven ja of nee? Wens je meer bewustzijn over jezelf en anderen te krijgen? Ja of nee?

Als het een ja is, lees gerust verder. Neen, even goede vrienden en wie weet tot een volgende keer.

Dus hoe? Laat ik hierbij een andere quote geven ter staving en hopelijk prikkeling van je eigen inzicht vindende vermogen:

“Surround yourself with those that bring out the best in you, not the stress in you.”

Je start dus bij jouw EIGEN gevoel te voelen. Je hebt net afgesproken met iemand en je bent op de terugweg. Hoe voel je je? Hoe voel je je écht? Had je het gevoel geheel jezelf te kunnen zijn? Had je het gevoel je te moeten verdedigen? Was dit een gevoel dat jij geheel naar jezelf bracht? Of was het iets in de energie van de ander dat dit triggerde of beide? Etc.

Bij oppervlakkige relaties is het vaak gemakkelijker te detecteren. De beslissing afstand te nemen van die welbepaalde persoon waar je altijd de kriebels van krijgt, is vaak ook snel gemaakt. Doorgaans toch, al naargelang de situatie en omgeving. 😉
Het wordt al ietsjes meer uitdagend wanneer het gaat over die intiem gelegde connectie. Ooit eens gemaakt of nog steeds daar. Echter elke keer na de ontmoeting is er dat: “Er klopt hier iets niet gevoel.” of “Het was toch zo’n leuke avond waarom voel ik me dan zo slecht?” of als het gaat over een langdurige relatie “Ik ben nu al zo lang samen met hem/haar en ik voel dat ik jaar na jaar mijn drive verlies, mezelf inperk op alles en zo’n angstig persoon geworden ben.”
Allemaal signalen om alles eens naderbij te bekijken. Duw het niet weg! Ga er naar kijken. Zie jouw deel. Zie dat van de ander. Zie wat jouw uit pijn gemaakte projecties zijn (o ja, ook jij bent geen heilig boontje) en die van de ander. Neem je tijd hiervoor. Soms zal je denken: “Ah, ik weet het. Het is door dat.” en de andere keer zal je denken: “Ah neen, het kwam door dat.” Het belangrijkste. Voel en zie de energie. Klaar dat uit. BESLIS ook welke energie jij in je leven wenst te hebben en zelf wenst uit te dragen. Zet alles op alles om hier aan te werken. BESLIS welke energie je tevens dicht bij jou wenst te hebben. Het is niet voor niets dat de meest gelukkige en succesvolle mensen hun intieme kring bestaat uit een zeer selecte groep van mensen.

“Surround yourself with people that reflect who you want to be and how you want to feel. Energies are contagious.”

Eenmaal dat is uitgeklaard BESLIS dan concreet door ACTIE te ondernemen en BLIJF BIJ DIE BESLISSING! Ik zie mensen vaak terug grijpen naar net die persoon waarvan ze diep van binnen weten dat de connectie hen niet laat groeien. Dit uit angst, twijfel en onzekerheid. Kom je keer op keer terug op die beslissing? Word dan niet kwaad op jezelf! Dat zorgt enkel voor nog meer blokkades. Zeg tegen jezelf dat het ok is en alsjeblieft voor de liefde van jezelf (en anderen) breng in die tijden van besef énorm veel zachtheid, warmte en liefde naar jezelf. Jij hebt géén fout gemaakt. Je bent aan het leren. Werk het ook NIET uit op die ander. Die ander is simpelweg zichzelf en ondanks het feit dat jij die zo graag veranderd wenst te zien, betekent dat niet dat dit ook een wens is van hem/haar. Je bent aan het leren en in dit leerproces is het belangrijk in te zien dat JIJ geheel zelf verantwoordelijk bent voor wat jij wel en niet toelaat in jouw leven. Net zoals die persoon dat is voor zichzelf. Hoe graag je dus invloed wenst te hebben op zijn/haar beslissingen. In kern heb je dat enkel als de eerste initiatie vanuit die persoon zelf komt. Dus blijf bij jezelf en analyseer JOUW blokkerende emoties LOS van de ander. Klaar het uit en BESLIS.

Twee adviezen die je in staat zullen stellen om beter energie te voelen, lezen en begrijpen.

De eerste. LEER JEZELF KENNEN. Van binnen en van buiten. Wat zeg je nu écht tegen jezelf? Wat zijn die donkere kantjes van jou? Waar ben je écht goed in? Wat voedt je écht? Waar krijg je de kriebels van? Wat heb JIJ nodig? Etc.
Vervolgens. Zie ELK DEEL dat je van jezelf hebt leren kennen GRAAG.

“Love is the only force capable of transforming an enemy into a friend.” – Martin Luther King Jr.

Die donkere stukken zijn dus geen vijanden. Het zijn je raadgevers, je inzichtbrengers. Omarm ze en je zal snel zien hoeveel moois je eruit kan halen. Vervolgens zal je ook komen op dit:

“To know thyself is to know the other.”

Als tweede: Bouw aan JOUW zelfvertrouwen.
Hierbij krijg ik vaak als reactie: “Makkelijk gezegd jij die daar zo zelfzeker zit.” Alweer een ‘weglopen van’, echter daar wens ik nu niet dieper op in te gaan.

“There is no one giant step that does it. It’s A LOT of little steps.” – Peter A. Cohen.

Laat deze quote jou ook ondersteunen in het proces van ‘jezelf leren kennen’.
Wat betreft het bouwen aan JOUW zelfvertrouwen. Kleine stapjes dus.
Concreet:

 • Beweeg! “Ja maar…” en dan komt het zever-gedeelte terug boven. Herinner je je “Mens sana in corpore sano?” Neen? Zoek het dan maar eens op. Ja? Wel dan is mijn punt gemaakt. Zoek tot je iets gevonden hebt dat je graag doet IN BEWEGING. 😉
 • Doe dingen waar JIJ energie van krijgt en doe ze regelmatig.
 • Lees nu eindelijk eens dat boek dat je zo lang al wou lezen.
 • Start NU met die opleiding waarvan je al zo lang voelt dat je die écht wil volgen.
 • Dans als je je favoriet liedje hoort (waar je het ook maar hoort 😉 ) Angst? Zoek fonkel eens op. Die geven momenteel zalige dans experiences in Gent.
 • Eet dat waarvan je voelt dat het je écht voeding geeft. Lokaal en Homblé zijn hiervoor mijn persoonlijke favoriet.
 • Spreek in warmte naar jezelf en anderen.
 • Zorg voor rust in je hoofd en materiële omgeving. Je hebt écht niet zoveel spullen nodig! De schone stadsmeisjes kunnen hierin een begeleidende rol spelen.
 • Spreek af met die vriend(in) waarvan je voelt dat ze oprechte innerlijke warmte naar jou brengt als persoon.
 • Omring je met natuur. Heb je geen tijd om naar het bos te gaan? Koop dan bloemen bij Blomm. Geen toxines en met gedetailleerde zorg en warmte voor jou geselecteerd. Of haal planten bij Dé-Kache-Pot. Ze geven planten een tweede thuis.
  Onderschat de energie die je van dit alles zal ontvangen niet!
 • Besef dat fouten géén fouten zijn. Wél prachtige leermomenten.
 • Besef dat de ander niet jouw vijand is. Bewust aanwezig om jou naar beneden te halen. Neen, het is je raadgever. Je inzichtbrenger.
 • Zet nu eindelijk die langverwachte stap
 • Wees dankbaar voor alles wat je NU hebt.
 • Leer ‘Neen’ zeggen en STOP met jezelf te excuseren.
 • GELOOF dat jij die warme onvoorwaardelijke liefde verdient. GELOOF dat jij kan worden wie je maar wil worden. GELOOF dat jij kan doen wat jij wil doen. Laat dat GELOOF je NOOIT OF TE NIMMER afnemen. En al zeker niet door jezelf!
 • Last but not least. Eenmaal het geloof er is. VERTROUW erop dat ALLES in het werk gesteld zal worden om jou tot dat alles te brengen. En hierbij enkele quotes voor als het moeilijk voor jou wordt stevig staande te blijven:

“Be patient. Some things take time.”

“Patience is the calm acceptance that things can happen in a different order or even in a totally different way than what you had in mind.”

“This too shall pass.”

 

Samengevat:
Leer jezelf van binnen en buiten kennen.
Zie ALLES van jezelf graag.

BESLIS: Welke energie wens je wel en niet in je leven te hebben?
GELOOF: Ja! Jij verdient het! en VERTROUW. Alles zal in het werk gezet worden jou daar te brengen.

Houd ten alle tijde in gedachten: Het is een proces met vallen en opstaan. En dat is ok. Het belangrijkste? Breng héél veel liefde, warmte, begrip en zachtheid naar jezelf en anderen tijdens dit proces.

“Life is a journey. Enjoy the ride.”